Úvod Základné pojmy Vlastnosti a úžitková hodnota tovaru Colná správa

Stránky predmetovej komisie colná deklarácia

Vlastnosti a úžitková hodnota tovaru

Vlastnosti tovaru a úžitková hodnota tovaru.

Každý hmotný statok sa vyznačuje celým radom rôznych vlastností:

  1. fyzikálnych- hmotnosť, lesk, tvrdosť
  2. chemických – látkové zloženie
  3. biologických – pôsobenie na ľudský organizmus
  4. fyziologických

 

Súhrn vlastností, ktoré vytvárajú užitočnosť daného výrobku nazývame úžitkové vlastnosti.

Sú to teda vlastnosti výrobku, ktoré sa prejavujú v procese vzájomného pôsobenia človeka s vecmi. Pritom odhaľujú hodnotu pre spotrebiteľa a charakterizujú schopnosť uspokojovať hmotné a duševné požiadavky jednotlivca a spoločnosti. Ich dôležitosť je určená druhom potrieb, ktoré má výrobok svojimi vlastnosťami uspokojiť.

Úžitkové vlastnosti tovarov sú delené  do 2 skupín:

  1. vlastnosti merateľné – patrí sem väčšina technických úžitkových vlastností výrobkov ale i vlastnosti  ekonomické a estetické – farba.
  2. nemerateľné – závisia na individuálnom prístupe, schopnostiach a skúsenostiach hodnotiaceho subjektu- estetické vlastnosti.

 

Členenie úžitkových vlastností tovaru:

  1. ekonomické vlastnosti – vyjadrujú to, že do procesu výroby vnášané zdroje a prostriedky boli ako, akým spôsobom a s akou účinnosťou premenené na výrobky, výsledky a zisky
  2. technické vlastnosti – zahŕňajú v sebe možnosti a spôsoby použitia výrobkov
  3. psychologické vlastnosti –týkajú sa pôsobenia výroby na spotrebiteľa, citových a duševných dojmov, ktoré vyvoláva u spotrebiteľa. O osude výrobku na trhu rozhoduje alebo môže rozhodnúť moment prvého stretnutia spotrebiteľa a výrobku
  4. sociologické vlastnosti –vyjadrujú sociálnu príslušnosť spotrebiteľa, užívateľa výrobku a súčasne sa vzťahujú aj na sústavu jeho zvykov – vek, pohlavie, národnosť.
  5. ergonomické vlastnosti – vyjadrujú vzťah človek – výrobok – prostredie hlavne z hľadiska technického. Vyplývajú z pôsobenia určitého výrobku na človeka. Ergonómia sa zaoberá všeobecne vplyvom prostredia nielen pracovného, ale vôbec prostredia a okolitých predmetov, v blízkosti ktorých človek žije, teda aj domácnostii, na rekreácii, pri športe.

 

Úžitková hodnota tovaru:

Súhrn vlastností ktorými a pre ktoré je možné uspokojovať nejakú potrebu sa nazýva úžitková hodnota.

Úžitkovú hodnotu a motivačnú hodnotu chápeme ako podstatné súčasti kvality tovaru. Úžitková hodnota je výsledkom spojenia dvoch prvkov a to prírodných vlastností a práce. V každom výrobku sú obsiahnuté spoločensko-ekonomické vzťahy.

 Spoločenská úroveň výrobkov je charakterizovaná dosiahnutým stupňom rozvoja spoločnosti z hľadiska uspokojovania  nielen potrieb ale i nárokov človeka tak z pohľadu jednotlivca ako aj celej spoločnosti.

 

Spoločenskú úroveň  výrobku tvoria tieto základné zložky:

  1. ekonomická úroveň            

§        cena

§        náklady

§        zisk

 

  1. technická úroveň

§       materiál

§       technológia

§       konštrukcia

  1. estetická úroveň

§       výtvarná úroveň

§       estetická pôsobivosť

 

Ekonomická úroveň výrobkov:

Pri sledovaní ekonomickej úrovne výrobku je vhodné sledovať základné tri ekonomické kategórie: cena, náklady a zisk. Výrobca obyčajne určuje cenu výrobku vzhľadom na konkurenčné schopnosti svojho výrobku na trhu, z tržieb po odpočítaní nákladov získava súčasne zisk alebo vykazuje stratu pri predaji. Odberateľ sa pozerá na cenu výrobku ako na súčasť celkovej informácie o ňom a konfrontuje súhrn vlastností výrobku so svojimi potrebami  a reálnymi možnosťami.

Estetická úroveň výrobku:

Estetické vlastnosti sú úzko prepojené s technickými vlastnosťami vo vzťahu k výtvarnému riešeniu výrobku. Estetická pôsobivosť výrobku je zmyslove vnímateľná v jeho dokonalosti, užitočnosti a celistvosti, vzniká v súvislosti s riešením tvaru, farebnosti, funkcie. Nezanedbateľnou  funkciou estetických vlastností je aj ich výchovné pôsobenie na užívateľa.

Technická úroveň výrobku:

Je to súbor úžitkových vlastností výrobku, ktoré predstavujú splnenie požiadaviek a možností pri jeho realizácii na danom stupni vývoja spoločnosti.

 

Hodnotenie akosti výrobkov

Pod hodnotením výrobkov rozumieme činnosť, pri ktorej hodnotiaci subjekt zisťuje, či určitý výrobok má predpísané alebo inak dohodnuté vlastnosti. Proces hodnotenia je spojený s procesom poznávania. V procese poznávania sa snažíme získať objektívne poznatky o veciach a javoch, pričom sa zbavujeme svojej subjektivity. V procese hodnotenia sa zvyšuje subjektivita nášho rozhodovania. Proces hodnotenia výrobkov sa skladá z dvoch častí:

  1. procesu skúšania výrobkov
  2. vlastného procesu hodnotenia s klasifikáciou výrobkov podľa výsledkov skúšok a hodnotenia.

 

Metódy skúšania tovarov

Skúšanie výrobkov predstavuje súhrn postupných krokov, ktoré vedú k vytýčenému cieľu.

Aby bolo možné vykonať príslušné meranie potrebujeme:

  • skúšobnú vzorku výrobku
  • predpísané prostredie, zariadenie
  • vyškolený personál
  • metodický postup skúšky

 

Skúšky, ktoré sa aplikujú pri skúšobnom procese môžeme podľa významu  a účelu rozdeliť na:

    1. preukazné
    2. kontrolné
    3. účelové

Preukazné skúšky:

vykonávajú obyčajne pred začatím výrobného procesu a majú preukázať, že z daných surobín a na danom technologickom zariadení pri predpísanom technologickom postupe sa dá vyrobiť výrobok požadovaných úžitkových vlastností.

Kontrolné skúšky:

sú zamerané na kontrolu výrobkov po ukončení procesu výroby u výrobcu. Výrobno-kontrolné skúšky vykonáva výrobca. Kontrolné skúšky vykonávajú aj príslušné orgány a organizácie s cieľom kontroly alebo hodnotenia úrovne akosti výrobkov napr. hygienická kontrola potravín

Účelové skúšky:

sú realizované ako skúšky overovacie, štúdijné, informatívne.

 

Ochrana úžitkových vlastností tovaru

 

Vplyvy pôsobiace na úžitkovú hodnotu je možné deliť z funkčného hľadiska na:

  1. vplyvy fyzikálne – teplota, vlhkosť, svetlo, prúdenie vzduchu, prašnosť
  2. chemické- škodlivosť látok, toxicita látok
  3. fyzikálno – chemické - korózia
  4. vplyvy biologické – dýchanie, dozrievanie, klíčenie, vplyv škodcov
  5. spoločensko ekonomické – morálne opotrebenie ako dôsledok poklesu technickej úrovne

Novinky

Kontakt

  • Stredná odborná škola železničná, Palackého 14, Košice
    Palackého 14, 040 01 Košice

  • +421 55 7201100 - Ing. Jana Lenhardtová, riaditeľka školy
    +421 55 7201101 - sekretariát riaditeľky školy
    +421 55 6228363 - sekretariát riaditeľky školy


    +421 55 7287368 - vrátnica školy

    055/6228363 kl. 311 - výchovná poradkyňa Ing. Kristína Kormošová

    0902152083 - internát - denný vychovávateľ

    +421 55 6222584 školská kuchyňa a školská jedáleň

Fotogaléria